Jak vybrat dřez do kuchyně: je lepší nerezový, nebo granitový?

Materiál, rozměr a umístění dřezu hraje v každé kuchyni významnou roli. Volte nejen podle vzhledu, ale především podle funkčnosti. Představíme vám ty nejčastější materiály a typy dřezů a poradíme, na co si dát při výběru pozor.

zapusteny-drez

Rozměry dřezů do kuchyně

Budete dřez využívat ke každodennímu mytí nádobí, nebo v něm jen občas opláchnete hrnek od kávy a zbytek obstará myčka? Při výběru velikosti dřezu zvažte i četnost mytí nádobí, abyste nepořídili buď zbytečně velké, nebo naopak nedostačující umyvadlo do kuchyně. 

Šířka dřezu

Dřez vybírejte s ohledem na šířku skříňky pod dřezem. Jinak se nemusí vejít. Rozměry spodních skříněk v kuchyni se pohybují od 15 do 90 cm, nejčastěji budete pořizovat dřez do skříňky 60 cm. V této velikosti pak také seženete další spotřebiče do kuchyně.

Pokud ve vaší kuchyni bude plnit funkci hlavního umývače nádobí myčka, nebo bojujete v malé kuchyni s každým centimetrem, vhod vám přijde menší nábytek. V tom případě vsaďte na dřez do skříňky 40 cm.

Hloubka dřezu

Běžně je vestavný dřez hluboký kolem 15 cm, u mytí větších hrnců vám ale nemusí stačit. Pokud často vaříte a myjete pekáče, které nemůžete dát do myčky, sáhněte po hlubších dřezech 18–20 cm. 

Typy a tvary dřezů

Dominují ve vaší kuchyni hranaté, nebo oblé prvky? Tvar nového dřezu vybírejte podle prostoru, do kterého dřez budete umisťovat, ale i celkového designu. Podle toho volte hranatý, kulatý nebo oválný tvar dřezu.

Jednodřezy 

Jsou ideální nejen do malých kuchyní. Jednodřezy na kuchyňské linky nezabírají příliš mnoho místa a svoji funkci splní na jedničku. Některé jednodřezy mají již zabudovaný odkapávač, k jiným doporučujeme pořídit alespoň základní odkapávací plochu. K tomuto účelu poslouží klasický plastový nebo drátěný odkapávač, můžete ale využít i elegantnější řešení. Nechte si do kuchyňské desky vyfrézovat drážky pro odtok vody do dřezu a linku využívejte přímo jako odkapávač. Pozor ale na materiál kuchyňské desky a jeho vlastnosti.

Dvoudřezy

Časté vaření, hodně strávníků a dostatečně prostorná kuchyňská linka? Pak si dosyta užijete výhod velkého dvojitého dřezu do kuchyně a pohodlí při mytí nádobí. Jednu část můžete využít jako odkapávač a ve druhé nádobí umývat.

Rohové dřezy

Dřez v rohu linky může být praktickým řešením, pokud na něj jinde není místo – ať už kvůli rozvodům vody, nebo uspořádání kuchyně. 

Pozor na orientaci dřezu

Při výběru finální varianty dřezu se ještě zastavte nad jeho orientací. Některé dřezy jsou otočné, jiné – například asymetrické, s odkapávačem nebo velké – se označují jako levé nebo pravé podle toho, na jaké straně je umístěna hlavní vana dřezu. 

nerezovy-drez

Pro svoje vlastnosti i cenu patří nerezový dřez stále k nejoblíbenějším.

Materiál kuchyňského dřezu

Granitový dřez

V posledních letech je čím dál oblíbenější granit jako materiál pro výrobu kuchyňského dřezu. Jedná se o nadrcený kámen, pojivo a barvivo, díky kterému si můžete zvolit černý, šedý i béžový dřez a doladit tak celou kuchyň do posledního detailu. 

Výhody granitového dřezu

  • Antibakteriální vlastnosti (pokud dřez obsahuje ionty stříbra) 
  • Různé barevné varianty
  • Škrábance nejsou téměř vidět

Nevýhody granitového dřezu

  • Vyšší pořizovací cena
  • Nižší odolnost vůči některým chemickým látkám (v čisticích prostředcích)

Zjistěte více o granitovém dřezu a důvodech pro jeho pořízení.

Nerezový dřez

Dřezy z nerezu patří mezi nestárnoucí klasiku, která každého uspokojí kvalitou i šíří nabídky tvarů a rozměrů. Není nerez jako nerez, a proto při výběru nového nerezového dřezu hledejte chromniklovou potravinářskou ocel, která je odolná vůči korozi. Důležitá je také tloušťka, která má vliv na životnost dřezu. Vyvarujte se tenkým dřezům o tloušťce 0,3 mm a raději sáhněte po tloušťce 1–1,2 mm.

Výhody nerezového dřezu

  • Snadná údržba
  • Příznivá cena
  • Univerzální řešení pro každou kuchyň
  • Odolný vůči korozi

Nevýhody nerezového dřezu

  • Menší odolnost vůči rýhám a škrábancům
  • Výběr z menšího množství barev

Tectonite dřez

Tectonite představuje levnější variantu granitu – vyrábí se ze směsi pryskyřice a dalších látek. Na první pohled tak zdárně supluje granitový dřez, nicméně není tak odolný vůči poškození.

Výhody dřezu z tectonitu

  • Moderní atraktivní vzhled 
  • Vyrábí se z recyklovaného materiálu
  • Levnější než granit

Nevýhody dřezu z tectonitu

  • Méně odolný než granitový dřez
  • Výběr z menšího množství barev

Keramický nebo kamenný dřez

Keramika a kámen patří k přírodním materiálům, které neztrácí ani po letech užívání svou barvu a lesk. Jsou odolné vůči nejrůznějšímu poškození a snadno se udržují.

Výhody keramického a kamenného dřezu

  • Odolný vůči poškrábání i vysokým teplotám
  • Atraktivní vzhled
  • Snadná údržba
  • Dlouhá životnost 

Nevýhody keramického a kamenného dřezu

  • Vyšší pořizovací cena

Výběr nového dřezu do kuchyně spojte s výběrem dřezové baterie, která by měla v ideálním případě ladit se samotným dřezem i s designem celé místnosti. Kontaktujte nás a my vám poradíme s výběrem.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos